Alkoholbehandling

Er du afhængig af alkohol?

Det skønnes at 580.000 mennesker i Danmark drikker så meget, at det betegnes som skadeligt. 140.000 personer har udviklet en egentlig afhængighed.

Ifølge sundhedsstyrelsen er du afhængig af alkohol, hvis du har oplevet mindst 3 ud af disse 6 ting i mindst én måned eller flere gange indenfor det seneste år:

  • du oplever trang til alkohol (på engelsk “craving”)
  • du har svækket evne til at styre, hvor meget du drikker (kontroltab) og til at standse eller nedsætte forbruget (du siger måske “jeg skal bare have ét glas vin”… men ender med hele flasken)
  • du udvikler tolerans (dvs. du kan “tåle” mere og mere alkohol, før du mærker effekten)
  • alkohol har en dominerende rolle i dit liv og prioriteres over andre ting (du planlægger, hvornår du kan drikke og bruger mere og mere tid på det)
  • du drikker videre trods bedrevidende -altså selvom du ved at der er negative konsekvenser og at du burde stoppe
  • du får abstinenser, når du ikke drikker (du sveder, ryster, mærker uro), og drikker for at undgå eller ophæve abstinenser
EMDR terapi

Stands op hvis du genkender nogle af tegnene

Afhængighed er aldrig noget, du udvikler med vilje og det er altid noget, som bygger sig langsomt op over tid. Selv hvis du ikke er blevet egentlig afhængig endnu, er det vigtigt at standse op, hvis du genkender nogle af tegnene på afhængighed.

Der findes mange fordomme og vi har i vores samfund ofte nogle karikerede forestillinger om, hvordan alkoholafhængighed ser ud (f.eks. “alkoholikeren på bænken”). Vi kan have idéen om, at afhængighed hører til bestemte samfundslag eller kun er rigtig afhængighed, hvis man ikke kan passe sit arbejde eller er nødt til at drikke hver dag. Men afhængighed findes i alle samfundslag og kan komme til udtryk på et utal af måder. Fælles er, at afhængigheden altid starter i det små. Selvom du ikke har udviklet en afhængighed, kan dit forhold til alkohol godt være problematisk og det kan være på vej i den gale retning.

Ofte er det dine nærmeste, som først lægger mærke til, at alkoholen er begyndt at fylde for meget. Der kan gå flere år, før du selv kan se det. Det er derfor vigtigt at lytte efter, hvis dine nære udtrykker bekymring for dit forbrug af alkohol.

Der er mange årsager til at begynde at drikke for meget. Ofte er et overforbrug af alkohol udløst af en eller flere af følgende faktorer:

  • Du har det, vi populært kunne kalde for et “afhængighedsgen” (der er afhængighed i din familie og du har måske før været spilafhængig, afhængig af hash eller andet)
  • Du har lært at drikke i sociale lag. Det kan være, at du har lært i dit barndomshjem, at alkohol hører med til enhver anledning, hvor vi er sammen og hygger os. Eller du kan have festet dig til en afhængighed ved at være i vennegrupper eller på arbejdspladser, hvor alkohol har været betragtet som den sociale lim.
  • Du har brugt alkohol til at slappe af på, dulme de svære følelser og glemme hverdagens problemer – altså en slags “selvmedicinering”

Ofte er det psykiske mekanismer som i sidste ende fører til en fysisk afhængighed. Det handler altså ikke kun om, hvor meget du drikker, men også hvorfor og hvordan, du drikker.

Tag kontrollen tilbage

I Danmark er det gratis at få hjælp til at stoppe med at drikke. Men at stoppe med at drikke er ikke altid nok. Især hvis alkoholen fungerer som en form for selvmedicinering kan det være vigtigt, at du ikke blot får hjælp til at stoppe med at drikke, men også får hjælp til at bearbejde de følelser som dukker frem, når alkoholen ikke længere slører dem. Du er nødt til at få strategier til at håndtere de ting, som du før håndterede med alkohol.

Det kan være svært at indrømme, at du har mistet kontrollen over dit alkoholindtag. Måske skammer du dig eller føler skyld over at være endt her.
Hos Psykologerne i Slotsmøllen er ingen problemer forkerte. Vi ved, at alle mennesker gør det, som giver mening for dem på et givent tidspunkt. På et tidspunkt har alkoholen måske virket som en god og hjælpsom måde at håndtere svære ting. Nu er den blevet et problem i sig selv. Det vil vi gerne hjælpe dig med.

Sammen kan blive nysgerrige på, hvilken funktion alkoholen har fået for dig -og hvordan vi kan finde nye strategier som passer bedre til det liv du gerne vil leve.

Oplever du abstinenser, når du ikke længere har alkohol i kroppen, er det vigtigt, at du søger egen læge eller anden sundhedsfaglig hjælp til at stoppe med at drikke (såkaldt “afrusning”). Det kan være skadeligt for kroppen, at tage en “kold tyrker”. Kontakt os gerne inden, så lægger vi en plan sammen.

Jeg er klar til at hjælpe dig.

Signe Verup Psykologerne i Slotmøllen
Signe Verup

Lokation: Hillerød

Tilgængelig: Onsdag, Torsdag og Fredag

Pernille Ryttersgaard Psykologerne i Slotsmøllen
Pernille Ryttersgaard

Lokation: Hillerød

Tilgængelig: Mandag, Tirsdag, Onsdag og Torsdag